MEDİKAL OZON TEDAVİSİ
Ozon üç oksijen atomundan oluşan kimyasal bir bileşiktir (O₃). İki atomlu olan atmosferik oksijenin (O₂) çok yüksek enerji taşıyan biçimidir. Oda sıcaklığında renksiz, karakteristik kokusu olan bir gazdır. Fırtınalı havalardan sonra, yüksek yerlerde ya da deniz kıyısında duyulan koku ozon kokusudur.
Medikal ozon tedavisinde saf oksijen ile saf ozonun karışımı kullanılmaktadır. Bu karışımda ozon en fazla %5 oranda bulunmaktadır. Çok güçlü okside etme ve dezenfekte etme özelliği sayesinde, içme suyu sağlayan arıtma tesislerinde mikrop öldürücü olarak kullanılır.
Almanya, İngiltere, Amerika ve Brezilya gibi dünyanın birçok ülkesinde son yıllarda artan sayıda ozon tedavi klinikleri açılmaktadır.
Bir çok hastalığın ortaya çıkmasında doku ve organların yetersiz oksijenlenmesinin rol oynadığı düşünülmektedir. Mantar ve çeşitli bakteriler oksijenin yetersiz olduğu ortamlarda kolaylıkla çoğalabilir ve hastalığa neden olabilirler. Ozon tedavisi ile vücutta yüksek oksijenli ortam yaratmak bu organizmaların yaşamasını zorlaştıracak ve vücudu toksinlerden daha kolay arındıracaktır.
Ozonun yararlı olabileceği pek çok durum vardır. Ozon tedavisi düşük riskli ve genellikle standart medikal tedavilerin eşliğinde tamamlayıcı, ve destekleyici bir yöntemdir.
Medikal ozonun kullanıldığı hastalık ve durumlar
- Dolaşım bozukluklarının tedavisi (damar hastalıkları)
- Virüslerin neden olduğu hastalıklar (Hepatit, Herpes)
- Yara Tedavisi (mikrop kapmış, iyileşmesi zor yaralar ve yangılı durumlar)
- Bacaklardaki açık ülserler (diyabetik ayak, iskemik ayak)
- Barsak hastalıkları (Kolit, proktit)
- Yanıklar, iltihaplı yaralar, mantar enfeksiyonları ve benzerleri
- Romatizmal Hastalıklar (romatoid artrit,poliartritler)
- Ciddi hastalıklarda (kanser) bağışıklık sistemini güçlendirmek ve diğer tedavilere yardımcı olarak
Kronik Yorgunluk Sendromu
İş hayatındaki stres, yoğun çalışma temposu ,zihinsel ve bedensel yorgunluk ozon tedavisine çok iyi yanıt verir. Genel iyilik hali ile kişiler kendilerini yenilenmiş hissetmektedirler. Ozon fiziksel dayanıklılığı arttırmaktadır. Profesyonel sporcular ve kadınlar bu tedaviden yarar görmektedir.
Yaşlı kişilerde önlem ve tedavi
Yaşlı kişiler ozon tedavisine oldukça iyi yanıt verirler. Beyindeki dolaşım bozukluklarına bağlı zihinsel ve fiziksel performansda azalma, unutkanlık, yürüme güçlüğü ve baş dönmesi gibi durumlarda yararlıdır. Yaşam kalitesini arttırmak için her türlü tedavide tamamlayıcı olarak kullanılabilmektedir. Yaşa bağlı dolaşım bozuklukları gözde atrofik ve dejeneratif değişikliklere yol açarak değişik derecelerde görme kayıplarına neden olmaktadır (Makula Dejenerasyonu). Yapılan bazı klinik çalışmalarda ozon tedavisi ile hastalığın ilerlemesinde yavaşlama ve görmede düzelmeler saptanmıştır.
Ozon, oksijenin dokular tarafından daha iyi kullanılmasını sağlar. Vücudun kendi antioksidanlarını ve serbest radikallere karşı savaşan hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolaşımın düzenlenmesi ve oksijen sunumunun artırılması birçok sistemde olumlu değişikliklere yol açar.Toksinlerin atılmasına yardımcı olarak kronik yorgunluğu giderir. Cilt ve saç kalitesini arttırarak saç dökülmesini azaltır. Hafızayı güçlendirir ve yaşlanmayı geciktirir (Happy Aging).
Ozon konusunda eğitimli bir doktor, hastanın durumuna göre ozon dozunu ve süresini belirler. Ozon tedavisinde başarı hastanın ve hastalığın durumuna bağlı olduğu gibi uygulanan yönteme, konsantrasyona ve uygulama sıklığına da bağlıdır. Ozon tedavisi ilaç ya da sihirli değnek değildir. Kişinin sağlığına tekrar kavuşması için vücuda yardımcı bir yöntemdir. En iyi sonuca ulaşmak için diğer tedavilerle birlikte kullanılmalıdır.
Estetik tedavide ozon kullanımı
Antioksidan özelliği, güçlü mikrop öldürücü etkisi, kollajen ve elastinin üretimini ve lipolizi (yağ çözülmesi) uyarması nedeniyle ozon gazı, estetik tıpta kullanıma girmiştir.
Estetik tedavide ozon kullanımı Avrupa ve Arjantin’de çok yaygındır.
Kullanım Alanları
Bölgesel yağlanma
Haftada 1-2 olmak üzere 10 seans
Selülit tedavisi
10-20 seans
Yüz ve vücut sarkmaları
10-20 seans
Akne tedavisi
Ozon Tedavisi Uygulama Yolları
Major Otohemoterapi
Hastanın kanının alınarak ozonlanıp geri verilmesidir. Yaşa bağlı durumlarda yenilenme için, dolaşım bozukluklarının tedavisinde, virüslerin neden olduğu hastalıklarda ve genel bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için uygulanır. Bu yöntem ile hastadan 50 – 100 ml kan alınır. Vücut dışında kan ozonlu oksijen karışımı ile (tek kullanımlık steril malzemeler ve cam şişeler yardımı ile) reaksiyona girer. Bu karışım hastaya geri verilir.
Minör Otohemoterapi
Bu yöntemde ozonlanmış 3-5 ml kan hastanın kas içine geri verilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Dışarıdan tedavi
Ozona dayanıklı, özel olarak üretilen plastik torbalarla, kapalı sistemde ozonlu gaz karışımı kullanılarak gerçekleştirilir. Ayak ve bacak yaraları ve yanıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Dıştan tedavide ayrıca ozonlanmış saf su (diş hekimliğinde) ve ozonlanmış zeytinyağı (ekzema, sedef, küf, mantarlar ve benzerlerinin neden olduğu durumlar cilt lezyonlarında) kullanılmaktadır. Ozon ile saçlı deri temizliği, topikal mezoterapi ürünleri ile saçlı deri masajı yapılmaktadır.
Rektal (makat) ya da vajinal yol ile ozon uygulaması pratik ve kolaydır. Ozon gazı mükoz membranlardan kolaylıkla kana geçebildiği için bu bölgelerin iltihabi durumlarında hem bölgesel hem de sistemik yararları vardır. Ayrıca damar bulunması güç olan hastalarda en iyi alternatif yolu oluşturmaktadır.
Eklem içi enjeksiyonu
Ozon diz, omuz gibi eklemlerin içine enjekte edilerek ağrılı eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Prof Dr Dilek Yörükoğlu
AÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD